BitTorrent

Til tross for at BitTorrent har eksistert i mange år nå,  har den lynraske fildelingsprotokollen ikke helt tatt av i markedet, merkelig nok. For å hjelpe til litt, har vi laget et lite lynkurs på denne fildelingsprotokollen, slik at flere kanskje kan få gleden av å begynne å bruke dette kraftige verktøyet.

Først av alt må vi understreke en viktig detalj. BitTorrent er ikke et program. Det er en metode for å laste ned filer ved hjelp av et distribuert peer-to-peer fildelingssystem. Programmene som du bruker for å laste ned filer via BitTorrent-protokollen er kalt BitTorrent klienter.

BitTorrent er ikke som Limewire / Kazaa / Napster / andre P2P-programmer du har brukt tidligere. Dette er ofte den største kilden til forvirring for folk som er nye til BitTorrent. Det er ikke vanskelig å bruke, det er bare annerledes. Så snart du glemmer ditt gamle fildelingsprogram (og det vil du vil når du begynner å bruke BitTorrent), jo lettere vil det være å begynne å bruke programmet.

Hvordan virker det

Det som gjør BitTorrent-protokollen unik er at den fordeler delingen av filer på tvers av alle brukere som har lastet ned eller er i ferd med å laste ned en fil. Ettersom BitTorrent bryter opp og distribuerer filer i hundrevis av små biter, trenger du ikke engang å ha lastet ned hele filen før du begynner å dele. Så snart du har lastet ned en liten del av filen, kan du begynne å dele denne videre med andre brukere. Det er dette som gjør BitTorrent så raskt; BitTorrent-klient begynner å dele så snart den laster ned en del av filen (i stedet for å vente til hele nedlastingen er fullført).

For å laste ned en fil, må du finne og laste ned en torrent-fil (som bruker filtypen .torrent) og deretter åpne den med BitTorrent-klienten. Torrent-filen inneholder ikke filene dine, men opplysninger som forteller BitTorrent-klienten hvor den kan finne peers som også deler og laster ned filen.

Hvordan finne og laste ned en fil med BitTorrent

Nå som du skjønner terminologien og prosessen bak BitTorrent, la oss begynne å bruke BitTorrent.

Først må du laste ned en BitTorrent-klient (programmet som håndterer BitTorrent nedlastinger). Vi anbefaler:

  • uTorrent for Windows / Mac
  • Transmission for Mac
  • Vuze eller KTorrent for Linux

Søk etter en god torrent. Det er en håndfull gode nettsteder som kan brukes for å laste ned torrents (du søker etter torrents på internett). Stedene vi anbefaler (i tilfeldig rekkefølge) er:

  • Mininova
  • The Pirate Bay
  • isoHunt
  • TorrentSpy
  • BTJunkie
  • Demonoid (krever medlemskap, men om du klarer å bli medlem er dette nettstedet å anbefale).

Test ut hvilken du liker. Vi har gode erfaringer med alle disse, men alle har sin egen smak. Du søker på webstedet deres ved hjelp av en søkeboks – bare skriv inn navnet på det du leter etter. Du vil sannsynligvis få flere resultater, men du ønsker å velge torrent med høyest antall seeders Jo flere seeders, jo raskere vil nedlastingen være.

Last ned torrenten. Når du har funnet en god torrent, finn nedlastingslenken og last ned torrent. Nettleseren vil spørre deg hva du vil gjøre med filen, så pass på å fortelle den å åpne torrenten i BitTorrent-klienten du lastet ned i listen over.

Din BitTorrent klient vil åpne og (muligens) spørre deg hvor du vil lagre filen(e). Velg lagringssted, trykk OK, og filen vil starte nedlastingen. Det kan noen ganger ta et minutt eller to før nedlastingen laster med full fart. Hvis du ikke er fornøyd med hastigheten, kan du prøve å søke etter en annen torrent med flere seeders.

Det er i all hovedsak hvordan du laster ned filer med BitTorrent. Lykke til!

  • Hvordan lage/oversette undertekster til filmer og TV-serier

Privacy Policy