WinMX

WinMX er et fildelingsprogram som ble lansert i 2001. Det er et enkelt og brukervennlig program som spesielt egner seg til å laste ned musikk og andre typer småfiler. Men for større filer, eksempelvis filmer og spill, fungerer ikke programmet like bra og derfor benytter brukere seg ofte av andre typer nettverk, som Direct Connect og BitTorrent.

Egenskaper og nettverk

Når du benytter deg av WinMX, kan du laste ned og opp hvilken som helst filtype. Men du kan ikke overføre filer som er større enn 4,294,967,296 byte (4GB). Da blir filoverføringen avbrutt, ettersom programmet tror at filen er ferdig nedlastet. Dette gjelder kun store filer, om det er andre filer du laster ned som blir avbrutt, så vil programmet fortsette nedlastingen automatisk. I tillegg støtter programmet nedlasting av flere kilder samtidig, som resulterer i at hastigheten på nedlastingen øker. På WinMX har du også mulighet til å chatte med andre bruker, ved hjelp av en avansert desentralisert chat. Ved hjelp av en tredjeparts chat-server kan man være vert for et chatterom uten å måtte bruke WinMX klienten. Vanlige brukere kan også få tilgang til chatterommene uavhengig av serveren.

Nettverket baserer seg på primære og sekundære brukere. Primære brukere bidrar med god båndbredde og må ha åpne porter i ruter og brannmur. Oppgavene deres er å ta seg av søking og informere om søkeresultater til de sekundære brukerne, som da er brukere som sender søkeforespørslene og som ikke har like stor båndbredde på nettet sitt.

For å koble seg til må man benytte en mellomlagringstjener. Dette er den eneste sentrale tjeneren på nettverket, og straks man er oppkoblet er all trafikk desentralisert. Ettersom det er uendelig med organiasjoner og personer som driver slik tjeneste, er hele nettverket desentralisert.

WinMX er i utgangspunktet på engelsk, men dersom du laster ned en språkfil er det fullt mulig å oversette alle menyvalg til norsk.

Kryptering

WinMX har en kryptering som holder mistenksomme aktører fra film- og musikkbransjen borte fra nettverket, slik at det blir vanskelig å overvåke aktiviteten. Ulempen med krypteringen er at det er vanskelig å lage tilleggsprogrammer til tjenesten, og man får dermed begrenset utvidet funksjonalitet. Noe av krypteringen har blitt knekt, slik at man har kunnet utvikle egne chatteklienter til WinMX.

Ettersom noe av krypteringen ble borte, har plateindustrien kommet seg inn på nettverket og begynt å spre falske filnavn som ikke kan lastes ned. Disse filene kan du unngå ved å filtrere dem vekk ved hjelp av en IP-blokkeringsliste.

Nedstenging og gjenoppliving

september 2005 ble WinMX nettverket stengt ned, etter en trussel om søksmål fra den amerikanske musikkindustrien RIAA (Recording Industry Association of America) noen dager tidligere. Et knippe programmerere som var aktive i nettverket utviklet på kort tid verktøy og fiks som gjorde nettverket langt sikrere enn den originale WinMX-protokollen. Hovedarkitektene bak dette var programmererene “King Macro”, “Ranma” og “Drac”. Nå kunne man filtrere vekk falske resultater i søket, som satte film- og musikkbransjen tilbake i deres uendelige kamp mot fildeling.

Nedstengningen resulterte i at 60% av alle brukerne forsvant fra nettverket, dette skjedde primært fordi nettverket ble stengt ned uten forvarsel. Antall brukere per dags dato er stadig økende, og nettverket ansees som stabilt og effektivt.

  • Hvordan lage/oversette undertekster til filmer og TV-serier

Privacy Policy