Kazaa

Kazaa (ble tidligere skrevet KaZaa) var et meget populært peer-to-peer fildelingsprogram som primært ble brukt til å laste ned og dele musikkfiler med, men også film- og videofiler kunne utveksles. Kazaa dukket opp i 2001, rett etter at Napster ble stengt ned etter en rettsak om opphavsrett og distribusjon av illegale filer på internett. Grunnleggerne var svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, og programmet ble lansert gjennom deres nederlandske firma Consumer Empowerment. Programmet ble videre solgt til Sharman Networks som var lokalisert i Australia i 2002, i all hovedsak for å unngå et søksmål fra USA. I 2012 ble programmet fjernet fra markedet, etter en rekke søksmål og forlik med musikk- og filmbransjen. Det ble estimert at over 140 millioner bruker spredt over hele verden benyttet seg av programmet når det var aktivt.

Peer-to-peer (P2P)

Kazaa ble bygget på peer-to-peer prinsippet, som er en måte å organisere ressursdeling i et datanett. Normalt ville en veldig populær fil bli utilgjengelig dersom mange prøvde å laste den ned samtidig, men ved hjelp av et P2P nettverk ble det helt motsatt: Jo mer populært, jo mer tilgjengelig. Ressursene i et slikt nett ligger spredt på en eller flere lokale klientprosesser.

Infisert programvare

I 2006 kunne StopBadware.org dokumentere at Kazaa bestod av en rekke spyware, adware og malware applikasjoner som infiserte datamaskinen til alle som lastet ned programvaren. Brukerne ble sendt videre til sponsede sider, samt at alle linker og popup inneholdt reklame fra betalte annonsører som hadde en forbindelse med Kazaa.

Kazaa Lite

I 2002 dukket Kazaa Lite opp på markedet, og var en uautorisert modifisering av Kazaa Media Desktop applikasjon som ikke inneholdt adware og spyware, og hadde litt utvidet funksjonalitet. Programvaren ble gjort tilgjengelig helt gratis, og ble i midten av 2005 nesten like mye brukt som den offisielle Kazaa klienten. Programmet koblet seg til det samme Fasttrack nettet som den originale versjonen og man kunne dermed utveksle filer med alle Kazaa brukere, selv om det ble laget av tredjeparts programmerere. Sharman Networks anså Kazaa Lite å være et brudd på opphavsretten.

Etter at utviklingen av Kazaa Lite stoppet opp, dukket det opp nye versjoner, deriblant K-Lite v2.6, Kazaa Lite Resurrection og Kazaa Lite Tools, som fjernet den opprinnelige koden som Sharman Networks hadde benyttet seg av. Men etter hvert som rettighetshaverne av opphavsrettslig beskyttet materiale begynte å oppspore brukere av Kazaa-nettverket, falt interessen for slike type programmer. Brukerne flyttet seg over på andre løsninger, som for eksempel BitTorrent, hvor man ikke er avhengig av en enkel server som er enkel å spore opp.

“Don’t download this song”

21. august 2006 ga “Weird Al” Yankovic ut en eksklusiv singel med tittelen “Don’t download this song”, som var en parodi på mer kjente veldedige sanger som “Heal the World” og “We are the World”. Det er en sarkastisk låt som beskriver farene ved fildeling av musikk på nettet, og for å forsterke denne sarkasmen ble låten gjort tilgjengelig på nettet for gratis nedlasting. Sangen endte følgelig opp på Kazaa og Kazaa Lite sine nettverk, som ble hyppig brukt i den perioden.

  • Hvordan lage/oversette undertekster til filmer og TV-serier

Privacy Policy