Anonym på internett

Noen vil kanskje påstå at Internett ble bygget på anonymitet, og banet vei for et fristed der ytringsfriheten var enerådende. Men etter at Edward Snowden lekket dokumenter som beskrev hvordan myndigheter samlet inn informasjon via internett-baserte teknologier, har privatliv på nettet blitt et mer populært tema enn noensinne. Nå bør vi anta at den gjengse nordmann ikke er utsatt for utbredt spionasje, men viktigere er hvor mye informasjon store selskaper som Google, Facebook og Microsoft samler inn om deg for å sende deg målrettede annonser.

Men hvordan tar du tilbake kontrollen over ditt eget personvern på nettet? Er det fortsatt mulig? Til syvende og sist er den eneste måten å bli virkelig anonym på nettet, er å ikke gå online i det hele tatt. Siden det er egentlig ikke et alternativ for de fleste av oss, så presenterer vi her en oversikt over hva du kan gjøre for å minimere spionasje, målrettet reklame og ID-tyveri mens du utforsker verden på internettet.

Proxy, VPN og Tor

Måten du kan sikre at utenforstående ikke samler informasjon om deg mens du surfer på nettet er å fremstå som noen andre, på et annet sted. Dette krever en proxyserver og / eller et virtuelt privat nettverk (VPN). Med riktig oppsett kan du ikke bare være anonym, men surfe på nettsteder der alle tror du heter Hugo Chavez og befinner deg i et helt annet land.

Proxy er ikke for nybegynnere, men tjenesten FoxyProxy kan hjelpe deg med å komme i gang. Programmet fungerer med Firefox, Chrome og IE og tilbyr både proxy-tjenester og VPN-verktøy.

VPN-tjenester finner man overalt. De har fordelen av å ikke bare sikre trafikken mellom din datamaskin og eksterne servere, men også maskere din IP-adresse og plassering. Hvis bedriften har et eget VPN, kan du koble opp på det der det ser ut som du er på jobb, men sannheten er at du jobber hjemmefra. VPN også brukes for å få tilgang til innhold som blir blokkert for enkelte land, eksempelvis er det ikke lett å se på Netflix-serier når du er på ferie. Et VPN-nettverk kan fikse det problemet!

Når man diskuterer anonymitet på nettet, så kommer man ikke utenom Tor. Navnet skal visstnok være en forkortelse for “The Onion Router”, her snakker vi altså om flere lag med sikkerhet. Tor er et gratis nettverk som består av et mylder av tunneler som ruter dine webforespørsler og sidenedlastinger rundt om i hele verden. De tilbyr en egen nettleser som sikrer at du surfer anonymt på nett, i tillegg har de utviklet tilleggsprogram som fungerer sammen med de største nettleserne som eksisterer for både Windows, iOS og Android.

Anonym e-post

Du tenker kanskje at Gmail er trygt å bruke, ettersom du ser lock-ikonet i nettleseren som betyr at den har en sikker SSL tilkobling? Men SSL krypterer bare data som overføres fra enheten til serveren. Google har fortsatt behov for å lese e-posten din for å kunne plassere ut målrettet reklame på siden av e-posten din.  Og dette vil alltid være et problem med web-baserte tjenester, enten de er fra Google, Yahoo, Facebook eller Microsoft.

Når det er sagt, finnes det verktøy for å kryptere Web-basert e-post. Streak gjør en Google Chrome-utvidelsen kalt SecureGmail som gjør jobben, spør du om en nøkkel til å kryptere sendte meldinger. Mottakeren vil bli bedt om å også installere SecureGmail. Du gir dem nøkkelen og du har ende-til-ende-kryptering. Mailvelope er en utvidelse (for Chrome og Firefox) som vil sikre Gmail, Outlook.com, og Yahoo Mail.

Hvis du ønsker en webmail-tjeneste som kan håndtere krypterte meldinger, vil vi anbefale MyKolab. Det vil koste deg 10 dollar i måneden, men da forsikrer de at all e-post og kalenderinformasjon holdes skjult.

  • Hvordan lage/oversette undertekster til filmer og TV-serier

Privacy Policy